15 Aralık 2010 Çarşamba

Barzani: Irak'tan ayrılma düşüncemiz yok

Barzani: Irak'tan ayrılma düşüncemiz yok

Barzani: Irak'tan ayrılma düşüncemiz yok

15/12/2010 10:50

Kuzey Irak'taki Erbil kentinde yapılan 13'üncü Irak Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Kongresi'nde Mesut Barzani oy birliği ile yeniden 'Genel Başkan' seçildi. Barzani, Kürtler'i yaratan Allah'ın aynı zamanda ulusal haklarını da verdiğini belirtirken, ayrılma gibi düşünceleri olmadığını söyledi.

İhsan DÖRTKARDEŞ/ (DHA)

Barzani oybirliğiyle yeniden Başkan seçilirken, yeğeni Neçirvan Barzani de Başkan Yardımcısı oldu. Ayakta alkışlanarak kürsüye gelen Barzani kongreye katılan delegelerin iradesi ile genel başkanlığına seçilmekten büyük onur ve şeref duyduğunu söyledi. Kürt lider, kongrenin başladığı gün söylediği, “Kendi kaderini belirleme her ulusun hakkıdır.doğal olarak Kürtler'in de en doğal hakkıdır” sözüne açıklık getirerek şunları söyledi:

“Kürtler'i yaratan Allah ulusal haklarını da vermiştir. Bu nedenle hiç kimseden ulusal hak talebinde bulunmadık. Her zaman şu görüşte olmuşumdur; Ulusal hak Allah tarafından tüm uluslara verilmiştir. Fakat bazı çevreler veya devletler bu hakları gasp etmiştir. Ulusal hakları gasp edenler ya Allah tarafından verilen bu hakları tanırlar ya da gasp etmeyi sürdürürler. Bu devletler veya çevreler ulusal hakları verme gücünde ve yetkisinde değillerdir. Çünkü ulusal haklar zaten Allah tarafından verilmiştir. Kendi kaderini tayin hakkı ise bütün ulusların en doğal hakkıdır. Fakat burada önemli olan bu hakkı ne şekilde kullanacağımızdır.”

Barzani, bölgesel Kürt Parlamentosu'nın demokratik, federal ve anayasaya bağlı Irak’ta birlikte yaşama kararı aldığını ve bugüne kadar da bu karara bağlı kaldıklarını, Irak’ın yeniden yapılanmasında önemli bir rol oynadıklarını anlattı. Barzani, “Fakat ülkede şövenist bir rejim kurulursa 1 dakika bile bu rejimin egemenliği altına girmeyiz. Bunun yanında Kongrede Irak bayrağı dalgalandırıldı ve Irak milli marşı okundu. Buda bizim Irak’a olan bağlılığımızı açıkça göstermektedir. Tekrar belirtmek isterim ki biz demokratik federal ve anayasal bir Irak’a bağlı kalacağız. Irak bizim de ülkemizdir” dedi.

“KERKÜK İÇİN TAVİZ VERMEYECEĞİZ”
Kerkük konusuna da değinen Kürt lider Barzani bu sorunun çözümü için Anayasa’da 140'ıncı madde bulunduğunu bu konuda taviz vermeyeceklerini anlatırken, “Koparılmış bölgeler Kürdistan’a (Kuzey Irak Kürt yönetimini kast ediyor) bağlandıktan sonra bu bölgelerde yaşayan Türkmen ve Araplar’a karşı kesinlikle çok açık olacağız. Hepimiz bu ülkenin vatandaşıyız ve kardeşiz. Bu bölgeleri de birlikte yöneteceğiz. Kesinlikle hiçbir endişeleri olmasın. Bunun yanında Kerkük’ün Kürdistan kimliği üzerinde hiçbir şekilde taviz vermeyeceğiz. Hiç kimse de bu konuda taviz veremez” dedi.

Barzani, 2 yıl önce Irak Parlamentosu'nda Kerkük konusunda bir takım kötü oyunlar oynandığını görünce Bağdat’a gitmek zorunda kaldığını, liderlerle 6 gün süren görüşmeler sonrası bu oyunu bozmayı başarabildiklerini belirtirken, “Döndüğümde 5 yaşındaki torunum merdivenlerin üzerinde yolumu kesip, ‘Dede Kerkük bizimdir sakın kimseye verme’ dedi. Ben de ona ‘Büyük büyük baban, büyük baban ve baban bu yola baş koydu. Artık inşallah sen Kerkük'ü alırsın. Biz ancak bu kadarını başarabildik’ dedim. Kısacası bu konuda kimse bizden taviz vermemizi beklemesin” diye konuştu.

0 yorum :