12 Aralık 2010 Pazar

Cipli Müslüman'a karşı Müslüman sol

Son çeyrek yüzyılda Birikim Dergisi’nin sayfalarında ortak bir ahlak, duruş, siyaset nasıl mümkün olur diye soruldu. Arkasından İslami kesimle sosyalistler birçok mecrada bir araya geldi. Doğudan diye güzel bir dergi çıktı. Şimdi bu fikri mesaiden etkilenen zikir meydanda.
HAS Parti garip parti. Milli Görüş çizgisinden geliyor. Erbakan’ın hülleci, Erdoğan’ın burjuva (onlar cipli diyorlar) İslamcı siyasetine uzak duran, sermayadarları tehdit eden ve bunu Marksizm’in de dilini kullanarak yapan bir duruşu var.

Programdan şaşırtıcı cümleler
Merak eden programlarına bir baksın: “Devlet emek ile sermayenin pazarda karşı karşıya geldiği ortamda, zayıf olan emeği koruyucu önlemler almak zorundadır… İnsan, piyasadan da, devletten de önceliklidir… (Has Parti) İnsanın ve toplumun devlet ve piyasa tarafından yutulmasına izin vermeyen politikalar izler... Vatandaşlık maaşı, temel bir yurttaşlık hakkı olarak hayata geçirilecektir. Para, çevre, doğal kaynaklar ve emek gibi tabiatı icabı meta olmadığı için piyasa konusu edilemeyen şeylerin değeri piyasada adalete uygun bir şekilde belirlenemez.”
HAS Parti programından cımbızladığım yukarıdaki cümlelerin herhangi bir solcuda heyecan yaratmaması zor.

Marx ve Polanyi
Sanki birileri Marx ve Polanyi’yi okumuş sonra Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Politika Forumu’ndan el alıp, parti programı yazmış. HAS Parti’nin iki önemli sosyalisti, Zeki Kılıçarslan ve Cem Somel’in bugün yayımlanan söyleşilerinde de ciddi bir umut var.

HAS Parti ‘Sol’ olabilir mi?
Ancak HAS Parti’yi sosyalizmi savunacak bir parti olarak görmek kolay değil. Öncelikle Cem Somel’in “Sol kavramının anlamı kalmadı” saptaması nedeniyle solu yıpratan mı, sola yaslanan bir parti mi olacağını söylemek zor. Ancak Zeki Kılıçarslan’ın “AKP nasıl sağa oturduysa, Has Parti sola doğrudur” çıkarmasına da sevinmemek elde değil.
Hangisi haklı göreceğiz.Ben beklemedim, kendisi de imam hatipli olan ÖDP Genel Başkanı Alper Taş’ı aradım. Ona sordum. O benden daha karamsar. Ancak içimden bir ses, programında “Bütün insanlar varlık âlemindeki nimetlerin eşit ortağıdır” diyen bir partiye uzaktan da olsa sempati duymamak zor diyor.


1 yorum :

  1. Kenan Kaplan'S dedi ki...

    Çelişkili bir parti konumunda olan HAS parti neye yaslanacağını kestirmiş değil Emep'li Cem Somel ''sol kavramının anlamı kalmadı'' diyor Türkiye Birleşik İşçi Partisinden ayrılan Prof. Zeki kılıçarslan ise Akp nasıl sağa oturduysa HAS partide sola oturacak gibi çelişkili sözler söylüyor. Bana göre HAS parti önce ideolojisini parti çizgisini belirlemeli ondan sonra Halkı kucaklayabilecek bi konuma gelebilir...
    K.K.