26 Kasım 2010 Cuma

Rus meclisi, Stalin'i KATLİAMCI ilan etti

Rus meclisi, Stalin'i KATLİAMCI ilan etti


Rus meclisi, Stalin'i KATLİAMCI ilan etti

26/11/2010 14:10

DUMA, KATİN KATLİAMININ EMRİNİ STALİN'İN VERDİĞİNİ İFADE EDEN BİLDİRİYİ KABUL ETTİ

Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma, İkinci Dünya Savaşı'nda 20 bin Polonyalının öldürüldüğü Katin katliamının emrini doğrudan Sovyetler Birliği liderlerinden Josef Stalin'in verdiğini ifade eden bildiriyi kabul etti.

Uzmanlar, bildirinin kabul edilmesini, Rusya'nın Sovyet mirasını kesinlikle terk etme yolunda attığı bir adım olarak değerlendirdi.

Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev de gelecek ayın başında Polonya'yı ziyaret edecek.
1940 yılındaki Katin katliamında 20 bin Polonyalı yetkili ve önde gelen vatandaşı Sovyet güçleri tarafından öldürülmüştü.

Sovyetler Birliği döneminde Katin katliamı için Naziler suçlanmış, ancak birliğin yıkılmasının ardından katliamı Stalin'in çok korkulan gizli polisinin yaptığı açıklanmıştı.

KATİN KATLİAMI NEDİR?

Polonya devlet başkanı Lech Kaçinski'nin yi uçağı Rusya'nın Smolensk yakınlarında düşmüştü.
kazada Kaçinski'nin yanı sıra çok sayıda üst düzey devlet adamı da yaşamını yitirmişti.

Kaçinski 1940'da Smolenks yakınlarındaki Katin ormanlarında Sovyet Rus Gizli Polis teşkilatı NKVD tarafından katledilen 20 binden fazla Polonyalı'nın yasını tutmak için binmişti bu uçağa.

Katin katliamı, Polonyalılar ve Ruslar arasındaki tarihsel düşmanlığı simgeleyen en önemli olaylardan biri.

Daha 1772'de dönemin Almanyası "Prusya" ve Rusya tarafından parçalanan ve sonraki yıllarda bu iki ülke tarafından paylaşılarak ortadan kaldırıldığında Polonya'nın sınırları neredeyse Karadeniz'e kadar uzanıyordu.

1790'larda Polonya(Lehistan) adında bir devlet ortadan kalkmıştı ama yurtsever Lehler Rusya'nın boyunduruğundan kurtulabilmek için 120 yıldan fazla süren bir mücadelenin fitilini de ateşlemişlerdi.

Birinci Dünya savaşı sonlarında eskisine oranla sınırları küçültülmüş bir devleti yeniden kuran Polonyalıların kaderi 1940'da yine değişmişti.

1939'da Stalin'in Sovyet Rusyası ile bir "saldırmazlık paktı" imzalayan Hitler Almanyası'nın şeytanca planları sonucunda Polonya 1940'ta bu iki devlet tarafından yine parçalanarak ortadan kaldırılmıştı.

Bu gizli antlaşmaya göre Sovyetlerin tahıl ve petrol yardımına karşılık Polonyanın yarısı, Baltık devletleri ve Romanya'nın bir kısmı Sovyetlere verilecekti.

Ne İngilizler, ne de Fransızlar Alman işgali karşısında üç hafta direnebilen Polonya Hükümetine hiçbir yardımda bulunmadılar.

Hitler ve Stalin arasındaki antlaşma bozulduktan sonra, Ruslar da Doğu Polonya'yı işgal ettiler.

Savaş sırasında "Sovyet Kızılordusu" tarafından tutuklanan binlerce Polonyalı Stalin'in de bilgisi dahilinde, Katin ormanlarında NKVD tarafından katledilerek toplu mezarlıklara gömüldüler.

Polonya en değerli evlatlarını bu katliamda kaybetTİ

Katliam, Rusya'ya doğru ilerleyen Naziler tarafından bu toplu mezarlıkların bulunmasıyla ortaya çıktı.

Naziler bir savaş propagandası yapmak ve Rusya'yı müttefikleri (İngilizler, Fransızlar) nezdinde güç duruma sokmak için amacıyla katliamın fotoğraflarını da yayımladılar.

İngiltere ve Fransa ise, dünya kamuoyundaki itibarları sarsılmasın diye katliamdaki rolünü inkar eden Sovyet Rusya'nın tezini savundular.

Ruslar da, Katin ormanlarındaki katliamın Naziler tarafından gerçekleştirildiğini iddia ettiler.

Komünistler de bu katliamı "Tek Ülkede Sosyalizm"in büyük devrimci lideri Stalin'e yakıştıramadıkları için olayı Nazi savaş propagandasının ürünü olarak gördüler hep.

0 yorum :